dilluns, 23 de novembre del 2009

Prostitució a la Unió Europea

Busca els diferents models que hi ha a Europa per "controlar la prostitució"

Desídia enmig de dos corrents

ALEGALITAT · La majoria d'Estats de la UE fan els ulls grossos a la prostitució ABOLICIONISME · El model impulsat per Suècia castiga el client REGULACIÓ · A Holanda, es tracta com una feina
L.N.

L'Europa dels 27 neda entre dos corrents legislatius envers la prostitució: la regulació i la prohibició. No obstant això, una bona part dels Estats membres -entre els quals s'inclou l'espanyol- es mou en l'alegalitat encara que, en tots ells, el proxenetisme (l'obtenció de benefici econòmic a través de la inducció a la prostitució) és delicte. Altres Estats consideren legal la prostitució, tot i que més de la meitat li donen el vist-i-plau amb restriccions, prohibint -en la majoria dels casos- l'existència de prostíbuls. També hi ha Estats que prohibeixen la prostitució de diferents maneres: el suec castiga al client mentre que el francès pena la prostituta. Legal o no la prostitució, tota la UE persegueix el tràfic de dones.

Les prostitutes tenen els mateixos drets i deures que qualsevol altre treballador holandès des que l'1 d'octubre del 2000 va entrar en vigor la llei que derogava l'article del Codi Penal que condemnava el proxenetisme de manera general. Només es persegueix en cas de coaccions i corrupció de menors. Altres Estats europeus on la prostitució és legal i està regulada són Alemanya o Grècia. A Alemanya, des del 2002, les prostitutes estan considerades treballadores i la llei els permet tenir seguretat social si estan en un prostíbul o s'associen. A Grècia, la prostitució està molt regulada a través dels prostíbuls amb llicència estatal. En opinió de Marcela Torres, d'Àmbit Dona, l'Estat espanyol s'hauria d'emmirallar en aquestes legislacions però sense copiar-les perquè "la societat espanyola no és igual". En canvi, per l'advocada María José Varela, favorable a l'equiparació de prostitució amb violència masclista, els informes de Nacions Unides sobre tràfic de dones o les restriccions que el mateix govern holandès ha imposat al Barri Vermell d'Amsterdam, evidencien que aquest model no funciona.

La prostitució és un delicte que el comet el client, no la prostituta ja que es considera una forma d'explotació de dones i menors. Des de l'1 de gener de 1999, la compra (o l'intent de compra) de serveis sexuals pot tenir condemna de multes o de presó, fins a sis mesos. Estats no membres de la UE, com Noruega o Islàndia, també l'han legislat inspirant-se en el model suec. A l'altra banda hi ha França, que prohibeix la prostitució però a qui castiga és a la prostituta no al client. Ho fa des de l'aprovació, el març del 2003, de la llei de seguretat interior. Actualment, el Codi Penal francès castiga la incitació al sexe de pagament (fins i tot amb una actitud passiva) amb dos mesos de presó i 3.750 euros de multa. En opinió d'Enrique Javier Díez, president d'Homes per l'Abolició de la Prostitució, el model francès és "l'hipòcrita".

Tot i que inicialment Finlàndia estava en el camí de legislar seguint el model suec es va quedar a mig camí i va legalitzar la prostitució amb restriccions. És a dir, és legal sempre que la prostituta no sigui víctima de proxenetisme. En aquest cas, es castiga el client. Altres Estats, com Bèlgica o Dinamarca, també han legalitzat l'exercici de la prostitució amb restriccions que, majoritàriament, fan referència a l'existència de prostíbuls. Els clubs estan prohibits perquè es consideren proxenetisme.

És l'exemple més majoritari: el de l'alegalitat de la prostitució amb un Codi Penal que només castiga el proxenetisme i algunes normatives, bàsicament de caràcter municipal, que penalitzen certes activitats com la presència de prostitutes al carrer. L'advocada Varela, però, assegura que el marc jurídic de l'Estat espanyol és "clarament abolicionista" i, per tant, s'incorre en una "contradicció flagrant" quan es fan els ulls grossos. En altres Estats, com Txèquia o Irlanda, la prostitució també és alegal però no així els prostíbuls que estan expressament prohibits perquè es consideren proxenetisme.


  1. Holanda
  2. Suècia
  3. Finlàndia
  4. Espanya
  5. Busca artícles i imatges
  6. Què és alegalitat, abolicionisme i regulació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada